Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

Gerard Pronk

We stellen u graag voor aan Gerard Pronk; perenteler uit Zwaagdijk. Op het fruitbedrijf van Gerard Pronk telen ze de perensoorten Conference, Doyenne du Comice, Beurré Alexander Lucas en de stoofpeer Giezer Wildeman. Opa Pronk startte het bedrijf vlak na de oorlog en teelde naast peren ook appels, pruimen en aardbeien. Toen Gerard eind jaren ’80 het bedrijf van zijn vader overnam, stapte hij volledig over op peren en startte daarnaast een sorteer- en inpakbedrijf. Lees meer over Gerards On the way to PlanetProof peren én tips voor certificeren.

 

Stimuleren van gezond voedsel

Vlak na de Tweede Wereldoorlog stimuleerde de Nederlandse overheid de teelt van gezonde voeding. De opa van Gerard Pronk richtte zich op de fruitteelt en startte op zo’n 4 hectare grond. Mijn vader en oom werkten mee. Na een aantal jaar is mijn oom in de Noordoostpolder begonnen en zijn mijn ouders samen doorgegaan. Van jongs af aan help ik al mee. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Toen ik van de tuinbouwschool af kwam, werkte ik fulltime op het bedrijf. In 1988 nam ik het stokje over en legde ik de focus op de perenteelt en de opstart van het sorteer- en inpakbedrijf. Naast onze eigen peren, sorteren we ook voor andere bedrijven. Daarnaast ben ik bestuurslid bij The Greenery en het GroentenFruit Huis. Dat maakt het werk heel divers. Het is allesbehalve een 9 tot 5 baan en juist dát maakt het zo leuk. 

Van eis tot actie

Gerard is al meer dan 5 jaar gecertificeerd voor On the way to PlanetProof. De directe aanleiding hiervoor kwam vanuit de vraag uit het bedrijfsleven. De vraag naar duurzamere producten in supermarkten nam – en neemt nog steeds – toe. “In het begin was het flink puzzelen. Een aantal eisen leken lastig, maar we voldeden al voor 90% aan de eisen, dus zó moeilijk was het niet om te certificeren. We hebben een aantal flinke investeringen gedaan om aan de overige criteria te voldoen.”

Gerard bouwt de insectenhotels zelf.

Duurzame peren

We zien via steeds meer kanalen dat ons leven veel van de aarde vraagt. “Ook onze sector is zich hiervan bewust en we maken al jaren stappen om op een duurzamere wijze te telen. Sinds een aantal jaar is ons bedrijf On the way to PlanetProof gecertificeerd.  Samen met andere telers, belangenorganisaties en SMK zijn we gekomen tot een werkbaar certificatieschema in een systeem dat leveringszekerheid biedt aan de Nederlandse retail. 

Telers die hun fruit willen laten certificeren, dienen aan strenge eisen op 8 thema’s te voldoen, waaronder biodiversiteit. “Daar doen we op onze boomgaard veel aan. Zo hebben we op alle 6 de percelen een valkenkast tegen de muizen staan. Die heb ik zelf gemaakt. Ook maken we het voor bijen en oorwormen zo aantrekkelijk mogelijk. Deze beestjes stimuleren de groei en bestrijden op een natuurlijke manier ziektes en schimmels. 

Meerwaarde van het keurmerk

“Ik zie zeker het positieve van On the way to PlanetProof in. Het keurmerk is een middel om de ontwikkeling van duurzaam werken te stimuleren.” 

Gerard heeft ook advies voor potentiële keurmerkhouders: “Kijk goed naar de eisen. Bekijk het niet alleen vanuit economisch perspectief, maar kijk ook naar de toekomst. Maak inzichtelijk wat je nu al doet en laat uitrekenen welke waarden je hebt en of deze volgens het schema zijn toegestaan. Via telersverenigingen hebben we afspraken. Het kan dus handig zijn je bij een partij te verbinden waardoor je voordeliger en makkelijker kunt instappen.

Samen kunnen we de sector verduurzamen. Samen zijn we On the way to PlanetProof.

Geïnspireerd geraakt? Klik hier om te certificeren.