Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

Wat is On the way to PlanetProof?

On the way to PlanetProof is een onafhankelijk keurmerk dat bewijst (‘Proof’) dat je een product koopt dat duurzamer is geproduceerd en daardoor een betere keuze is voor natuur, klimaat én dier.

Met het keurmerk werken boeren, tuinders en andere bedrijven naar een landbouwproductie toe die in evenwicht is met de draagkracht van onze planeet. Zij proberen de aarde steeds minder te belasten en verduurzamen stap voor stap hun sector. Het keurmerk is er voor eieren, zuivel, aardappelen, groenten en fruit, bloemen, planten, bomen en bloembollen.

 

Een totaalaanpak

Wist je dat producten met het keurmerk aan meer dan 100 eisen voldoen op het gebied van:

  • Energie en klimaat
  • Gewasbescherming
  • Bodem
  • Bemesting
  • Dierenwelzijn en -gezondheid
  • Biodiversiteit
  • Afval en materiaalgebruik
  • Water
Bekijk thema's

Waarom het keurmerk?

Wat we nu doen, heeft gevolgen voor later. Door strenge eisen te stellen aan diverse thema’s, dragen keurmerkhouders van On the way to PlanetProof een bijdrage aan het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, ook wel bekend als de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Wereldwijd hebben meerdere landen afspraken gemaakt over het verduurzamen van onze levenswijze om onze planeet te sparen.

Bovendien werken keurmerkhouders aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het Klimaatakkoord, met als doel om in 2030 49% minder broeikasgassen uit te stoten dan we in 1990 deden, én de doelstellingen zoals genoemd in de Europese Green Deal. Daarin wordt voorgesteld dat we de uitstoot van broeikasgassen met 55% verlagen ten opzichte van 1990.

Benieuwd hoe de eisen tot stand komen?

Groeiend duurzaamheidskeurmerk

We zijn goed op weg. Inmiddels is het keurmerk voor 6 sectoren beschikbaar en zowel op nationaal als op internationaal niveau actief. Waar in 2017 nog zo’n 300 boeren, tuinders en andere bedrijven een certificaat hadden, zijn er in 2022 al ruim 2.800 deelnemende bedrijven.

On the way to PlanetProof groeit in rap tempo. Zo is 5.6% van de pluimveehouders in Nederland gecertificeerd. Verder is 58% van de tafelaardappelen en 53% van de groenten en kruiden (open teelt) in ons land On the way to PlanetProof gecertificeerd. Voor fruit is dat 38%. En wist je dat 11% van de Nederlandse boomkwekerij en 6% van de bedekte sierteelt het certificaat van On the way to PlanetProof heeft? Dat is een hele hoop.

Bekijk hier meer cijfers

Hoe herken je On the way to PlanetProof?

Je herkent het On the way to PlanetProof keurmerk aan het blauwe logo: een rond logo met een pijl wat ‘On the way to’ illustreert en een ster in de rechterhoek. Meestal is het logo blauw, maar het kan ook voorkomen in de kleur zwart. Wil je weten waar het product vandaan komt? Zoek dan het nummer op wat in het logo of op de verpakking staat.

Producten met het keurmerk

Tomaat
Tomaat
Tulp
Tulp
Ei
Ei
Melk
Melk
Gesneden groenten
Gesneden groenten
Chrysant
Chrysant
Blauwe bes
Blauwe bes
Boom
Boom
Wit ei
Wit ei
Kaas
Kaas
Verspakket
Verspakket
Kool
Kool
Orchidee
Orchidee
Bruin ei
Bruin ei
Yoghurt
Yoghurt
Radijs
Radijs
Bloembol
Bloembol
Boter
Boter

Bron foto: The Greenery

Wie mogen het keurmerk gebruiken?

Alléén boeren en tuinders die aan de eisen voldoen, mogen het keurmerk On the way to PlanetProof gebruiken. Hun producten krijgen alleen een certificering wanneer een onafhankelijke certificatie-instelling bij de controle constateert dat ze aan alle criteria van het keurmerk voldoen. Dit geldt ook voor handelaren, verpakkers en bewerkers van deze producten.

Het certificaat voor het product is hét bewijs dat dit op een duurzamere wijze is geproduceerd. Het voldoet namelijk aan strenge eisen die verder gaan dat de wet. Door de eisen elk jaar aan te scherpen en door de goede controle, werken we stap voor stap aan het verduurzamen van de hele sector.

Internationaal

Wist je dat On the way to PlanetProof ook internationaal actief is? Jouw favoriete groenten en fruit wil je het hele jaar door kunnen eten. Daarom halen Nederlandse supermarkten deze producten ook uit het buitenland als dat moet, bijvoorbeeld in het Nederlandse winterseizoen. Die producten zijn natuurlijk nét zo duurzaam als je gewend bent. Dat komt omdat er ook veel buitenlandse boeren en tuinders gecertificeerd zijn met On the way to PlanetProof. Deze vind je in Zuid-Europa (Portugal, Spanje en Italië), maar bijvoorbeeld ook in België, Duitsland, Frankrijk en Polen.

Weet dat er veel aandacht en passie is gestoken bij het produceren van dit product. Zelfs al zou je een paar cent meer betalen, het geld is gebruikt om ervoor te zorgen dat jouw eten op een duurzamere manier is geproduceerd. Met het kiezen van On the way to PlanetProof producten draag je echt iets bij.”  – Dionisio, Polimnia Italia

Lees interview

Ambitie

Verduurzamen doen we samen. On the way to PlanetProof streeft naar een balans tussen landbouw en de draagkracht onze planeet. Om dat te bereiken, zijn er maatregelen nodig. Lees alles over onze ambities.

Lees meer

Betrouwbaarheid

On the way to PlanetProof behoort tot de 10 topkeurmerken op het gebied van voeding. Hiervoor moet het keurmerk aan een aantal voorwaarden voldoen.

Lees meer

Hi, aangenaam!

Bewust duurzamere boodschappen doen begint in de supermarkt. Maar wie zijn de mensen die zorgen voor de gecertificeerde producten? We stellen een aantal van onze keurmerkhouders voor.

Onze keurmerkhouders