Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

‘Rotterdam de boer op’ geeft impuls aan On the way to PlanetProof melkstroom met kortere melkwagen

Gepubliceerd op: 22 september 2021

Droomfondsproject ‘Rotterdam de boer op!’ heeft geïnvesteerd in de aanschaf van een speciale, kortere melkwagen, een zogenaamde ‘shorty’. Doel hiervan is dat zoveel mogelijk melkveehouders in de regio Rotterdam deel kunnen nemen aan de On the way to PlanetProof melkstroom van FrieslandCampina. Op On the way to PlanetProof boerderijen is extra aandacht voor bloemen, bijen en vogels. 

Foto: Juriaan van Leeuwen van Rotterdam de boer op!, en melkveehouder Kees Dijkshoorn met zijn zoon Tjerk uit Maasland, die net On the way to PlanetProof-melk is gaan leveren, bij de nieuwe kortere melkwagen.

“Vanuit Rotterdam de boer op willen we graag dat ondernemers die zich extra inspannen voor meer biodiversiteit, daarvoor beloond worden”, aldus Juriaan van Leeuwen van ‘Rotterdam de boer op’. “Dat gebeurt wanneer boeren deelnemen aan de On the way to PlanetProof melkstroom van FrieslandCampina. Boeren krijgen 2 cent extra per liter melk wanneer zij maatregelen nemen voor meer natuur op hun boerderij. Consumenten kunnen deze producten in de winkel herkennen aan het logo van het keurmerk. Voor sommige melkveehouders in deze regio was het een probleem om deel te nemen aan On the way to PlanetProof, omdat hun erf niet goed bereikbaar is voor de grote melktruck die deze speciale melkstroom ophaalt. Dat probleem wilden we graag oplossen.” 

“Met deze truck kunnen we een scherpere draai maken, waardoor we ook bij moeilijker bereikbare bedrijven kunnen komen om On the way to PlanetProof melk op te halen”, vertelt Hans Wieleman, manager Milk Logistics bij FrieslandCampina. In het gebied rondom Rotterdam zitten zo’n 25 bedrijven waarvoor een dergelijke beperking geldt. Door de aanschaf van de kortere wagen worden deze bedrijven nu niet meer bij voorbaat uitgesloten van de On the way to PlanetProof melkstroom. Om mee te kunnen doen geldt uiteraard ook dat de bedrijven moeten voldoen aan de eisen van het keurmerk en dat er voldoende vraag vanuit de markt moet zijn. 

Nieuwe norm

Een van de doelen van het project is dat zuivel met het ‘On the way to PlanetProof’-keurmerk de nieuwe norm voor supermarkten in de regio wordt en dat er meer geld op het boerenerf komt, zodat melkveehouders beloond worden voor de duurzame ontwikkeling van hun bedrijf en stappen kunnen blijven zetten. Ondernemers die boeren volgens de richtlijnen van het keurmerk zorgen bijvoorbeeld voor meer kruiden en bloemen in het gras en beschermen de jonge vogels. 

Over Rotterdam de boer op

Het droomfondsproject ‘Rotterdam de boer op’ is een initiatief van Natuurmonumenten in samenwerking met FrieslandCampina, LTO Noord, Rabobank, Stichting DOEN, Picnic, Greenchoice, Staatsbosbeheer, Aardpeer, Rotterdamse Oogst, DRIFT, Herenboeren Nederland, Rechtstreex, Gemeente Rotterdam, Gemeente Midden-Delfland, Naturalis Biodiversity Center, Rotterdam Make it Happen, SMK en het Zuid-Hollands Landschap. Deze partijen zetten zich samen in voor het stimuleren van natuurvriendelijk boeren, lokaal eten voor de stad, meer ondernemerskansen en betere inkomsten voor boeren in de regio Rotterdam. Dankzij een bijdrage van 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij heeft de coalitie een start kunnen maken met het gezamenlijke droomfondsproject. 

Lees hier meer over het droomfonds Rotterdam de boer op