Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

Duurzamere eieren voor Pasen

Gepubliceerd op: 14 april 2022

Het is dit weekend Pasen, en dat zorgt voor drukte bij de eierboeren. Peter Koelewijn, manager van Rondeel vertelt over zijn kippen en eieren. Bij Rondeel worden kippen met veel zorg voor dierenwelzijn en milieu gehouden, gebaseerd op alle natuurlijke behoeften van de kip. Ze waren in 2010 de eerste die gecertificeerd zijn met On the way to PlanetProof (voorheen Milieukeur). Dit betekent dat zij moeten voldoen aan strenge eisen voor dierenwelzijn, diergezondheid, natuur en klimaat.

Natuurlijke behoeften van de kip

Rondeel-eieren komen van kippenhouderijen waarin kippen zoveel mogelijk hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Dit systeem is bedacht door de Wageningen Universiteit. De kippen kunnen de hele dag vrij naar buiten en binnen en hebben alle ruimte om rond te lopen. Er is een beschutte bosrand waar ze kunnen rondscharrelen, en bijvoorbeeld op zoek kunnen naar insecten. Dagelijks wordt er graan gestrooid en de kippen kunnen op z’n tijd een zandbad nemen.

Duurzamer op alle vlakken

Manager Peter van Rondeel houdt wel van een uitdaging en blijft innoveren. “Wat ik goed vind aan keurmerk On the way to PlanetProof is dat het gaat om integraal verduurzamen”, vertelt Peter. “De consument hoeft bij het kopen van het ei niet te kiezen tussen dier en klimaat, want het keurmerk heeft eisen op meerdere thema’s. Die combinatie maakt het ambitieus.”

Verbetering dierwelzijn, minder milieubelasting

Rondeel heeft een grote stap in legpluimveeland gezet, en is begonnen met on-farm hatching. Dat betekent dat Rondeel de legkippen als kuiken in de stal uit het ei laat komen. De eerste kuikens lopen inmiddels rond nadat ze in de stal van de familie van Maanen op hun individuele moment uit het ei zijn gekomen. Op deze manier is de keten nog korter, hoeven de jonge kippen niet meer vervoerd te worden en is dat ook beter voor het milieu.

Maak de duurzamere keuze

Kies jij dit weekend ook voor het dierenwelzijn en diergezondheid van de kippen, en let je daarbij op natuur en klimaat? Kies dan eieren van Rondeel of één van de andere eierproducenten met het On the way to PlanetProof keurmerk.