Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

Premiumtomaat Red egg mini weer volop beschikbaar

Gepubliceerd op: 8 april 2022

Red egg mini is een dieprode tomaat, met intense smaak. Deze premiumtomaat met opvallende druppelvorm heeft een extra lange houdbaarheid. De vraag naar lokale producten blijft groeien. Dit biedt mooie kansen voor deze gecertificeerde On the way to PlanetProof tomaat die in Nederland exclusief geteeld wordt door broers Leon en Eric Slaman van de Kwekerij De Westpoel.

Eric: “De smaak van deze tomaat is een echt pure tomatensmaak zoals je die van vroeger kent. Zoet (brix 10), intens, kruidig en door sommige mensen ook wel ‘spannend’ genoemd.” “En, wat ik zelf bijzonder vind is dat deze zelfs een heerlijke nasmaak heeft”, vertelt Leon enthousiast. Kortom: echt een tomaat voor fijnproevers!

Druppelvorm met langere houdbaarheid

De sterke groene delen met een wat dikkere tak zorgen ervoor dat deze tomaten langer houdbaar zijn. “Deze tomaat blijft lang vers”, vertelt Leon. “Dit betekent dat hij voldoende vocht vasthoudt.” “De wat kromme tak en onregelmatige verdeling van de tomaten geven de Red egg mini een natuurlijke uitstraling. Door de druppelvorm valt hij extra op in het schap en dit zorgt voor een goede herkenbaarheid”, zegt Eric.  

Red egg mini sluit aan bij consumentbehoefte

De Red egg mini kan met recht een snoepje genoemd worden. En gezond snoepen is waar de consument steeds meer behoefte aan heeft. Sinds corona is de gemiddelde consument nog meer bezig met gezondheid. Deze mini-trostomaat sluit hierop aan. Trends laten daarnaast zien dat het aantal consumptiemomenten van tomaat toeneemt. “Dat zien we bij volwassenen, en kinderen zijn er ook dol op, dan hoor je vaker dat ze ‘binnen no time’ op zijn”, volgens Eric. “Deze tomaat is niet alleen populair in Nederland en wordt inmiddels ook geteeld in Italië en Duitsland. In Engeland werd deze zelfs al verkozen tot Tomaat van het jaar.”

Tomaten: een geliefd product

“De Red egg mini vind ik eigenlijk het allerlekkerste om gewoon zo, als snack te eten”, deelt Eric. “Ook in gezonde salades valt hij op door de dieprode kleur, druppelvorm en intense smaak”, vindt Leon. “Dan springen ze er echt uit.” Tomaten zijn én blijven hoe dan ook een geliefd product. 90,2% van alle Nederlandse huishoudens eet weleens tomaat, zo blijkt uit data van GFK. En een groot deel daarvan wordt op eigen bodem geteeld. De trostomaat beslaat met 49 procent het grootste teeltoppervlak in Nederland. Ruim 60% daarvan is gecertificeerd met het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof.

Duurzamere tomaten

Op dit moment zijn er 106 telers met gecertificeerde tomaten, waarvan 87 telers in Nederland, 17 in Spanje en 2 in België. Dit is goed voor een totaalareaal van 1.286 hectare. Het totaal areaal van On the way to PlanetProof plantaardige producten bedroeg eind 2021 54.190 hectare. Dat is een groei van 24% ten opzichte van het jaar ervoor.

Lees meer over de groei van het keurmerk

Om duurzamere tomaten met het keurmerk te telen, dient de productie van tomaten aan een aantal eisen te voldoen, verdeeld over 7 thema’s: Energie & Klimaat, Gewasbescherming, Biodiversiteit & Landschap, Bodemkwaliteit, Bemesting, Water en Materiaalgebruik & Afvalstromen.

Ook dierenwelzijn en diergezondheid is een belangrijk thema bij On the way to PlanetProof, maar dat is bij de plantaardige productie niet van toepassing.

Meer informatie

Het familiebedrijf van broers Leon en Eric Slaman gaat 2 generaties, zeker 60 jaar, terug. In het Westlandse Monster telen zij sinds 1993 samen trostomaten en in Honselersdijk sinds 10 jaar de tomaat Red egg mini. Het bedrijf startte in Monster en sinds 11 jaar hebben zij ook de locatie in Honselersdijk erbij. In totaal beslaat het bedrijf zo’n 5,6 hectare. De broers hebben duurzaamheid hoog in het vaandel. Zij beschikken naast On the way to PlanetProof over GLOBALG.A.P. en GRASP-certificaten. En maken waar mogelijk gebruik van aardwarmte via Aardwarmteproject Trias Westland.