Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

Lekkerste ‘zomerkoninkjes’ van Nederland

Duurzamere On the way to PlanetProof aardbeienteler De Hoge Akker Gepubliceerd op: 21 augustus 2023

De aardbeien zijn zo lekker, om je vingers bij af te likken. Het is weer aardbeienseizoen en SMK, de onafhankelijke organisatie die de eisen beheert en ontwikkelt voor het keurmerk On the way to PlanetProof, ging langs bij de gecertificeerde aardbeienteler De Hoge Akker in Etten-Leur. David van Sprundel eigenaar van Tuinderij De Hoge Akker, samen met zijn vrouw Wendy, vertellen met passie over hun duurzamer geteelde zomerkoninkjes; aardbeien die rijp zijn met een groen kroontje bij de steel.

Aardbeien in hand tussen aardbeienplanten.

De ‘Van Sprundels’

Wendy vertelt: “We zijn een klein bedrijf met 7 hectare aardbeienteelt. Het produceren van groenten en fruit zit al generaties in de Van Sprundel familie. Zelfs David zijn opa was al aardbeienteler. Toen ik David leerde kennen, teelden ze nog veel meer gewassen. We telen nu drie soorten aardbeienrassen, namelijk Sonsation, Verdi en Falco. Met de Sonsation zijn we zelfs in de prijzen gevallen bij de Floriade voor de meest smaakvolle aardbeien!”

Hard werken

Wendy van Sprundel samen met haar dochter van de Tuinderij de Hoge Akker in het aardbeienveld.

“Voordat we die smaakvolle aardbeien kunnen plukken en leveren gaat er een lange weg aan vooraf. We beginnen al in juli en augustus met de plantjes te planten als ze een duimbreedte dik zijn. Er komen dan uitlopers aan die je eraf moet snijden. Daarvoor hebben we een groot rek wat achter de trekker hangt, waar we met vier personen naast elkaar op een soort bed liggen, we kijken vanaf het rek met ons hoofd naar beneden en kunnen dan zo de uitlopers eraf snijden. We rooien ze dan in december, waarna ze de koelcel ingaan voor de winter.

We zorgen voor een goed bemeste bodem met de juiste compost. Als de eerste plantjes in februari weer uit de koelcel komen gaan die weer de volle grond in en om de de drie weken wordt er dan een nieuwe strook aardbeien gepland. Deze strook moet ook nog onkruidvrij blijven dus wordt er aan het begin één keer gespoten. Dat is dan ook de enige keer, want wij werken volgens de eisen van On the way to PlanetProof. Zodra de planten er staan wordt het onkruid alleen nog met de hand weggehaald. Er zijn dus een hoop inspanningen voordat wij rode aardbeien hebben. Al deze inspanningen maken het mogelijk om twaalf keer aardbeien te plukken van de planten.”

‘Plukken voor een prikkie’

.

Hand die rijpe rode aardbei plukt in een aardbeienveld op Tuinderij De Hoge Akker.

“We hebben dit jaar een koud voorjaar gehad met daarna veel warme en zonnige weken, hierdoor viel een groot deel van de oogst samen en hadden we te veel aardbeien om zelf te plukken. Bij onze Drive-in automaten krijgen we vaak de vraag of mensen ook een keer zelf aardbeien mogen plukken, dit was voor ons daarom een mooie gelegenheid om een plukdag te organiseren. Mensen komen dan zelf plukken, omdat we het zelf niet helemaal konden bijhouden. Mensen komen overal vandaan om op zo’n dag bij ons aardbeien te komen plukken. De enthousiaste en blije gezichten in het veld geven een ontzettende drive om tuinder te zijn.”

 

On the way to…

“We zijn erg trots dat we een On the way to PlanetProof-certificaat hebben, voor onze aardbeien en spinazie. Dat straal ik ook erg graag uit naar de mensen. We hebben een aardbeien Drive-in hier aan de weg staan en die is heel druk bezocht. Mensen vragen dan ook altijd, hoe werkt dat dan bij jullie? Spuiten jullie vaak? Ze willen namelijk wel weten wat ze kopen. Dan geef ik ook aan dat we zo min mogelijk spuiten, omdat je ook zo goed mogelijk voor het milieu wilt zijn en dat we dus On the way to PlanetProof gecertificeerd zijn. We halen gigantisch veel plezier uit de mensen die langskomen en vertellen hoe lekker ze onze aardbeien vinden, daar doen we het voor!”

Ga jij ook eens langs bij de Aardbeien Drive-In van Tuinderij De Hoge Akker aan de Attelakenseweg in Etten-Leur? Mmm!

Aardbeienteelster Wendy van Sprundel samen met haar dochter bij met verse aardbeien in de hand bij een On the way to PlanetProof vlag achter haar akker, De Hoge Akker.