Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

Made in Italy

We stellen je graag voor aan een Italiaanse On the way to PlanetProof teler Dionisio L’Abbate. Dionisio L’Abbate, mede-eigenaar van Polimnia is een On the way to PlanetProof teler in het zuiden van Italië. Samen met zijn broer produceert hij groenten en fruit volgens de eisen van het keurmerk. Tijdens een bezoek vertelt Dionisio met passie over zijn land en de duurzamere producten die hij daar teelt.

 

Het familiebedrijf van Dionisio staat in Polignano a Mare, een Italiaanse stad vlakbij Bari, bekend van de steile kliffen aan de zee. Aan de rand van de snelweg staat een bord met ‘Polimnia, de import en export van fruit en groenten’. De oprit is een duidelijke scheidingslijn tussen ongerept land en land waarop er wordt geteeld. De olijfbomen die hier staan zijn meer dan 800 jaar oud, vertelt de jongste van de twee broers. Ze krijgen een meter rondom de stam de ruimte om te blijven groeien. De kruiden en lavendel die langs de weg zijn geplant, worden drukbezocht door bijen en vlinders.

Na een hartelijk welkom, vertellen de twee broeders enthousiast over de 400 hectares die zij hebben geërfd van hun grootvader. De zakelijke band met Nederland was er al vanaf het begin. 60% van de groenten en fruit die hier wordt geproduceerd, gaat naar Nederland. Al deze producten zijn dan ook gecertificeerd met het keurmerk On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof zorgt ervoor dat we echt slim blijven nadenken over de duurzaamste en dus beste manier van werken”, vertelt Dionisio, de oudste broer. De passie spat van zijn gezicht als hij vertelt over zijn land en zijn motivatie om duurzaam te telen. “Het landschap en de stenen waarmee de landhuizen zijn gebouwd zitten vol met historie. Het is net als een museum, we moeten er voorzichtig mee omgaan. Toch moeten we blijven vernieuwen om het bedrijf gezond te houden, verduurzamen is voor ons dé manier”.

Producten zoals de aardappelen, kool, andijvie en kruiden die hier vandaan komen, moeten voldoen aan de eisen van On the way to PlanetProof. Dit zijn er meer dan 100 en opgesplitst in 5 thema’s: bodem, water, energie & klimaat, afval en dierenwelzijn. Een uitdaging is het wel. Op de vraag welk thema het meest uitdagend voor hen is, antwoord Dionisio: “Dat is het thema bodem. Dit komt vooral door het grote watertekort: de bodem is droog, en er is weinig water om meststoffen mee te mengen.” Aan de eisen die gaan over watergebruik voldeden zij al langer. Efficiëntie in het waterverbruik is een vereiste om het te redden in deze regio. Het water wordt opgevangen in eeuwenoude waterputten die soms evenveel geld hebben gekost als het laten bouwen van een familiewoning.

Polimnia is één van de 6 Italiaanse certificaathouders van On the way to PlanetProof. De producten van de twee broers zijn in Nederlandse supermarkten te vinden, bijvoorbeeld wanneer het product in dat seizoen niet uit Nederland verkrijgbaar is. Als Dionisio één boodschap mee kon geven aan potentiële keurmerkhouders?

“Als je veel aandacht en passie in je product steekt, is duurzamer telen geen afweging. Met het telen van On the way to PlanetProof producten draag je echt iets bij.”

Bij het exporteren naar Nederland krijgt Polimnia voorrang met het On the way to PlanetProof certificaat ten opzichte van concurrenten. Dionisio krijgt geen extra meerprijs voor zijn duurzamere producten, wel verbintenis op de langere termijn. “Als ik rijk wilde worden, had ik iets anders moeten gaan doen. Duurzaam ondernemen zit in mijn DNA. Ik wil goed zorgen voor het land en de producten die ik daarvan krijg. Ik hoop echt dat consumenten dat meekrijgen wanneer zij op de verpakking ‘Made in Italy’ zien staan.”

Wilt u ook certificeren voor On the way to PlanetProof? Klik hier.