Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

Eieren met een wereldtitel

In 2020 wonnen ze de prijs voor duurzaamste bedrijf van Nederland. Met innovaties voor zowel kip als ei, wil Kipster de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld realiseren. Sinds de start is het bedrijf gecertificeerd voor On the way to PlanetProof. We spreken Ruud Zanders, oud-pluimveehouder, één van de oprichters en de nummer 2 in de Duurzame 100 van Trouw van 2018. Hij vertelt meer over certificering, milieuvriendelijke eieren én de enige echte Kipsterkippen.

 

Wit of bruin ei

Kipsterkippen leggen witte eieren. Dat komt omdat Kipster het ras Dekalb wit houdt. Je ziet aan een kip haar oorlellen welke kleur eieren ze legt. Heeft ze witte oorlellen, legt ze witte eieren. Heeft ze roze of rode oorlellen, dan produceert ze bruine eieren.

Kringlopen sluiten

De 4 oprichters – Olivier Wegloop, Maurits Groen, Ruud Zanders en Styn Claessens – wisten dat de productie van eieren anders moest én kon. De milieu-impact is mede door CO2-uitstoot door energiegebruik, de benodigde landbouwgrond en watergebruik voor voer groot. Kipster gebruikt daarom reststromen als voedingsbron. “Wat we massaal doen, is goed voedsel aan dieren geven, terwijl we onszelf daar ook mee kunnen voeden. Onze kippen krijgen voedsel gemaakt van reststromen die wij mensen niet kunnen of willen eten.” Denk bijvoorbeeld aan resten uit bakkerijen. “Daarnaast zochten we naar gerespecteerde keurmerken. Deze helpen bij de communicatie over het product. De eisen van het keurmerk On the way to PlanetProof, evenals de 3 sterren van Beter Leven, hielpen bij de totstandkoming van het bedrijf.” De allereerste Kipstereieren hadden in 2017 dan ook al de logo’s op de verpakking staan.

Uitstoot beperken

Kipster ziet kippen als dieren met behoeftes en instincten. Van nature zijn kippen bosvogels. Kipster heeft op de boerderijen een natuurlijke, overdekte, bosrijke omgeving gemaakt met daglicht en verse buitenlucht binnen. De dieren houden niet van open vlaktes en regen. Als het aan de kippen ligt, smelten ze ervan. Ook is er uitloop rondom de boerderij. Het volière-systeem zorgt voor een minimale uitstoot van fijnstof. Ruud: “Verder vangen we in de binnentuin zo’n 40% fijnstof af. Voordat de lucht naar buiten gaat, vangen we nog eens 75% af met een luchtwasser. Voortdurend zoeken we naar mogelijkheden om meer fijnstof te reduceren of om fijnstof te voorkomen, zonder concessies te doen aan het kippenwelzijn.”

Tip van Ruud: Zoek een afnemer voor je onderscheidende product, zodat jullie samen tot een rendabele prijs kunnen komen. Een prijs die eerlijk is voor consument én boer.

Eieren van de toekomst

Of het nog duurzamer kan? Volgens Ruud wel: “Ik denk dat het altijd duurzamer kan. Je kunt altijd stappen zetten. We zijn al redelijk op weg, maar welke reststromen zijn bijvoorbeeld het meest efficiënt voor kippen, welke voor varkens en welke voor koeien? Grote kans dat bepaalde dieren dit beter kunnen omzetten dan de ander. Ook daarin blijven we continu kijken om onze footprint zo laag mogelijk te houden. Je hebt altijd CO2-uitstoot, maar die proberen we ieder jaar lager te krijgen. Dat vind ik ook de sport. Hoe doe je dat? Daar zijn zeker nog wel stappen in te zetten. Ons ideale beeld is dat we veel minder dierlijke producten, en dus ook eieren, gaan eten en straks de eieren die we nog eten, in de hele wereld uit Kipsterboerderijen, of soortgelijke initiatieven, komen en daarmee dus andere ondernemers inspireren om ook zo duurzaam en diervriendelijk mogelijk producten te maken.”

Bent u geïnspireerd geraakt en wilt u certificeren voor On the way to PlanetProof? Klik hier.

Ook een duurzamere keuze maken en bijdragen aan landbouw die in balans is met de draagkracht van onze planeet? Koop dan eieren met het keurmerk On the way to PlanetProof.

Kies voor een ei van Blije Kip, Eike, Kipster, Oerei, Rondeel of Zorgeieren.