Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

Duurzamer bosje bloemen

Er is een stijgende vraag naar duurzamere bloemen, merkt ook alstroemeriakweker H.M. Tesselaar. “En terecht, vinden we. We werken zowel in het teeltproces als in ons personeelsbeleid aan duurzaamheid. Dat is voor ons vanzelfsprekend.” Een grote investering in een combinatie van LED- en SON-T-verlichting vormde de directe aanleiding voor alstroemeriateler H.M. Tesselaar om aan de slag te gaan met On the way to Planetproof. In september 2018 behaalde de sierteler uit Heerhugowaard het certificaat. “We voldeden al aan de normen van MPS GAP, MPS-A, MPS Quality en MPS Socially Qualified”, zegt Linda Tesselaar, mede-eigenaar van H.M. Tesselaar. “Maar toen we wilden investeren in duurzamere kassen, en daarvoor aanspraak konden maken op een extra POP 3 subsidie, was dat voor ons hét moment om ook werk te maken van On the way te PlanetProof.”

 

On the way to PlanetProof teler HM Tesselaar

Energiezuinige kassen

H.M. Tesselaar plaatste eerst een nieuwe combinatie van led- en SON-T-verlichting in een in 2016 gebouwde kas van 7.500 vierkante meter. Ook een nieuwe kas van 10.600 vierkante meter wordt inmiddels voorzien van deze duurzamere verlichting. De combinatie van nieuwe lampen zorgt ervoor dat de temperatuur minder hoog oploopt in de kassen. Daardoor hoeven de ramen minder ver open en vermindert de CO2-uitstoot. Ook het energieverbruik daalt met 30%, terwijl de productie met 20% toeneemt.

Rekening houden met het milieu hoort erbij als je je vak serieus neemt.

Vrijwel geen chemie

Linda: “We verwachten dat de investering zich binnen zes tot zeven jaar terugverdient. We hebben we On the way to PlanetProof certificaat behaald op onder meer ons zeer zuinige gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. We zetten nauwelijks chemie in bij onze teelt. Plagen gaan we doorgaans te lijf met biologische vijanden. Voor ons is deze werkwijze eigenlijk heel normaal. Rekening houden met het milieu hoort erbij als je je vak serieus neemt.”

Verduurzaming van de teelt

H.M. Tesselaar ontwikkelt zelf nieuwe alstroemeriarassen. Tijdens het onderzoek hiernaar kijken ze naar nieuwe kleurencombinaties, uitmuntende kwaliteit en resistentie tegen bepaalde insecten. Dit draagt volgens Linda bij aan de verduurzaming van de teelt: “een verhoogde resistentie betekent terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen.’’ Dat H.M. Tesselaar voorstander is van steeds minder schadelijke middelen gebruiken, blijkt uit het feit dat ze ook op andere fronten verduurzamen en daarmee bezuinigen: “We gebruiken zoveel mogelijk biologische bemesting, hybride verlichting met 60% led, vangen regenwater op, hergebruiken CO2-uitstoot van gas als meststof en hebben een nieuwe kas met diffuus glas. Dat betekent dat zonlicht zich gelijkmatig over de bloemen verspreidt. Een groot voordeel hiervan is dat de plant geen kracht verliest door oververhitting, beter groeit en daarmee meer stelen produceert.”

 

Ook uw product certificeren voor On the way to PlanetProof? Klik hier.