Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

Op werkbezoek bij Farm Dairy

On the way to PlanetProof melk: “Scheiden is hoofdzaak”

SMK is kortgeleden op werkbezoek geweest bij Farm Dairy in Lelystad, één van de zes zuivelverwerkende bedrijven die zijn gecertificeerd voor On the way to PlanetProof. Naast Farm Dairy zijn dat FrieslandCampina, Bouter Kaas, Vecozuivel, Buisman BV en Vergeer & Zonen. Hans Zijlstra (Manager Quality and Technology) en Daphne Witzel (QESH Manager) laten de fabriek zien en vertellen over de impact van certificering met On the way to PlanetProof op de organisatie.

Familiebedrijf

“Wij zijn in 2021 gegroeid naar de verwerking van circa 240 miljoen liter rauwe melk die uitsluitend afkomstig is van Nederlandse melkveehouders. Die melk is minimaal gecertificeerd met het keurmerk Weidemelk, die we verwerken tot zuivelproducten voor consumenten”, zegt Hans Zijlstra. “We zijn daarmee een van de grootste productielocaties van dagverse zuivel in Nederland.” Hans vervolgt: “Farm Dairy is een echt familiebedrijf. Gerrit de Bruijne, die in 1971 ook familiebedrijf Farm Frites startte, heeft in 1998 Farm Dairy opgericht en zijn zoon Piet de Bruijne is hem opgevolgd als grootaandeelhouder. De eerste productie vond plaats op 1 april 1999.’’

Duurzamere producten

Begin 2019 is Farm Dairy gestart met On the way to PlanetProof melk. Binnen een jaar na certificering is deze melkstroom gegroeid tot meer dan 40% van alle melk die het bedrijf verwerkt. Het streven is om dit verder te verhogen naar meer dan 75%. De rauwe melk wordt verwerkt tot een scala aan consumentenproducten. Denk aan de standaard melk- en yoghurtvarianten, maar ook aan diverse vlasoorten (bijvoorbeeld vanille- en chocoladevla) en luxere vlaproducten zoals appelkaneel, karamel en stracciatella. Daarbij zijn er verschillende klanten, voor wie Farm Dairy uitsluitend produceert onder private label voor Nederlandse retailers. Dat zijn Aldi (Milsani), Lidl (Milbona), Superunieleden (Melkan), Plus, Picnic, AH en Jumbo. Voor die bedrijven levert Farm Dairy producten met de keurmerken On the way to PlanetProof, Weidemelk, Biologisch en Beter Voor.

On the way to PlanetProof tag

Nauwkeurig te werk

Daphne Witzel geeft vervolgens een toelichting op één van de belangrijkste eisen van een keurmerk. “Want een consument moet er 100% op kunnen vertrouwen dat de zuivel in een pak melk met het On the way to PlanetProof logo dat ook daadwerkelijk is. Dat vraagt van onze systemen een uiterste nauwkeurigheid én borging voor het scheiden van de inkomende melkstromen. Melktankwagens halen On the way to PlanetProof melk apart op bij de melkveehouders. Als zo’n tankwagen één van onze 6 tanks met gecertificeerde rauwe melk vult, wordt daar direct een digitale tag van het keurmerk aan gekoppeld. Zo’n tag blijft aan het product verbonden tijdens het hele productieproces dat daarna volgt. Daarin zijn er veel laboratoriumcontroles en wordt het product onder andere gestandaardiseerd (op het juiste recept), gehomogeniseerd, gepasteuriseerd en verpakt. Wanneer een auditor van een certificatie-instelling bij ons een inspectie doet, is dit één van de hoofdzaken waarop wordt gecontroleerd. Als wij dit niet volledig op orde hebben, kunnen we certificering wel vergeten.”

Lees meer over de duurzamere productie van melk