Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

Eieren met een wereldtitel

In 2020 wonnen ze de prijs voor duurzaamste bedrijf van Nederland. Met innovaties voor zowel kip als ei, wil Kipster de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld realiseren. Sinds de start is het bedrijf gecertificeerd voor On the way to PlanetProof. We spreken Ruud Zanders, oud-pluimveehouder, één van de oprichters en de nummer 2 in de Duurzame 100 van Trouw van 2018. Hij vertelt meer over certificering, milieuvriendelijke eieren én de enige echte Kipsterkippen.

 

Wist je dit al?

Kipsterkippen leggen witte eieren. Dat komt omdat Kipster het ras Dekalb wit houdt. Je ziet aan een kip haar oorlellen welke kleur eieren ze legt. Heeft ze witte oorlellen, legt ze witte eieren. Heeft ze roze of rode oorlellen, dan produceert ze bruine eieren.

Kringlopen sluiten

De 4 oprichters – Olivier Wegloop, Maurits Groen, Ruud Zanders en Styn Claessens – wisten dat de productie van eieren anders moest én kon. De milieu-impact is mede door CO2-uitstoot door energiegebruik, de benodigde landbouwgrond en watergebruik voor voer groot. Kipster gebruikt daarom reststromen als voedingsbron. “Wat we massaal doen, is goed voedsel aan dieren geven, terwijl we onszelf daar ook mee kunnen voeden. Onze kippen krijgen voedsel gemaakt van reststromen die wij mensen niet kunnen of willen eten.” Denk bijvoorbeeld aan resten uit bakkerijen. Daarnaast bieden de eisen van het keurmerk On the way to PlanetProof, evenals de 3 sterren van Beter Leven, ondersteuning bij de totstandkoming van het bedrijf. Op de allereerste Kipstereieren in 2017 stonden de logo’s al op de verpakking.

Gezonde kip, duurzaam ei, blije jij

Kipster ziet kippen als dieren met behoeftes en instincten. Van nature zijn kippen bosvogels. Kipster heeft op de boerderijen een natuurlijke, overdekte, bosrijke omgeving gemaakt met daglicht en verse buitenlucht binnen. De dieren houden niet van open vlaktes en regen. Als het aan de kippen ligt, smelten ze ervan. Ook is er uitloop rondom de boerderij. Het volière-systeem zorgt voor een minimale uitstoot van fijnstof. Ruud: “Verder levert ons zonnedak met bijna 2.000 zonnepanelen meer energie dan we zelf nodig hebben, gebruiken we geen fossiele brandstoffen en produceren we als eerste van de wereld CO2-neutrale eieren.

Waar te koop

Wil jij ook duurzamere eieren eten? Je koopt ze bij Lidl. In een zelfontworpen, duurzame verpakking. De innovatieve doosjes zijn gemaakt van aardappelzetmeel en is daardoor goed te recyclen. Wist je dat het doosje zelfs als meest duurzame doosje ter wereld in het Londense Museum of Brands Packaging and Advertising staat? Ook vind je de eieren in de Efteling en worden ze gebruikt bij Kwalitaria en Delifrance.

Meer lezen over Kipster? Klik hier.

Wil jij ook een duurzamere keuze maken en bijdragen aan landbouw die in balans is met de draagkracht van onze planeet? Koop dan eieren met het keurmerk On the way to PlanetProof.

Kies voor een ei van Blije Kip, Eike, Kipster, Oerei, Rondeel, Yverde of Zorgeieren.