Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

Gerard Pronk

We stellen je graag voor aan Gerard Pronk; perenteler uit Zwaagdijk.

Op het fruitbedrijf van Gerard Pronk telen ze de perensoorten Conference, Doyenne du Comice, Beurré Alexander Lucas en de stoofpeer Giezer Wildeman. Opa Pronk startte het bedrijf vlak na de oorlog en teelde naast peren ook appels, pruimen en aardbeien. Toen Gerard eind jaren ’80 het bedrijf van zijn vader overnam, stapte hij volledig over op peren en startte daarnaast een sorteer- en inpakbedrijf. Lees meer over Gerards On the way to PlanetProof peren én tips voor het lekkerste stukje fruit.

 

Stimuleren van gezond voedsel

Vlak na de Tweede Wereldoorlog stimuleerde de Nederlandse overheid de teelt van gezonde voeding. De opa van Gerard Pronk richtte zich op de fruitteelt en startte op zo’n 4 hectare grond. Mijn vader en oom werkten mee. Na een aantal jaar is mijn oom in de Noordoostpolder begonnen en zijn mijn ouders samen doorgegaan. Van jongs af aan help ik al mee. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Toen ik van de tuinbouwschool af kwam, werkte ik fulltime op het bedrijf. In 1988 nam ik het stokje over en legde ik de focus op de perenteelt en de opstart van het sorteer- en inpakbedrijf. Naast onze eigen peren, sorteren we ook voor andere bedrijven. Daarnaast ben ik bestuurslid bij The Greenery en het GroentenFruit Huis. Dat maakt het werk heel divers. Het is allesbehalve een 9 tot 5 baan en juist dát maakt het zo leuk. 

Van de boom tot fruitschaal

Peren teel je aan perenbomen. Het duurt ongeveer 3-4 jaar voordat de boom groot genoeg is om voldoende peren te geven. Perenbomen bloeien één keer per jaar. Het verschilt een beetje per ras wanneer die bloei begint. Meestal is dat halverwege april, maar door het weer kan dat eerder of later zijnAls de bloemen eenmaal bevrucht zijn, is er groeizaam weer nodig: vocht én hogere temperatuur. Na 140 dagen zijn de peren plukrijp. Met 100 man oogsten we in 3 weken tijd al het fruit. Hierna gaan ze de koelcel in en zijn ze klaar voor de verkoop. 

Naast de sortering en de perenteelt, ben ik bestuurslid bij The Greenery en het GroentenFruit Huis. Dat maakt het werk heel divers. Het is allesbehalve een 9 tot 5 baan en juist dát maakt het zo leuk.

Gerard bouwt de insectenhotels zelf.

Duurzamere peren

We zien via steeds meer kanalen dat ons leven veel van de aarde vraagt. “Ook onze sector is zich hiervan bewust en we maken al jaren stappen om op een duurzamere wijze te telen. Sinds een aantal jaar is ons bedrijf On the way to PlanetProof gecertificeerd. Het was flink puzzelen, want wat mag wel en wat mag niet? Samen met andere telers, belangenorganisaties en SMK zijn we gekomen tot een werkbaar certificatieschema in een systeem dat leveringszekerheid biedt aan de Nederlandse retail. 

Telers die hun fruit willen laten certificeren, dienen aan strenge eisen op 8 thema’s te voldoen, waaronder biodiversiteit. “Daar doen we op onze boomgaard veel aan. Zo hebben we op alle 6 de percelen een valkenkast tegen de muizen staan. Die heb ik zelf gemaakt. Ook maken we het voor bijen en oorwormen zo aantrekkelijk mogelijk. Deze beestjes stimuleren de groei en bestrijden op een natuurlijke manier ziektes en schimmels. 

De állerlekkerste 

Mijn tip om in de supermarkt de beste peer eruit te pikken? Let dan goed op de kwaliteit! Een peer is eetrijp wanneer hij zacht is en verandert naar een lichtgele kleur. Leg er 2 op de fruitschaal en stop de rest in de groentelade van de koelkast. Zo blijven ze langer goed en kun jij genieten van de allerlekkerste peer! ”

Bekijk ook eens deze pagina waarin Ruud Zanders van Kipster vertelt over On the way to PlanetProof eieren.