Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

Verpakkingseisen voor On the way to PlanetProof producten

Gepubliceerd op: 17 februari 2023

Er is steeds meer aandacht voor verpakkingen van voedsel. Waarom zit deze komkommer in plastic? Waarom is een plastic verpakking toegestaan? Voor het keurmerk On the way to PlanetProof spelen verschillende elementen een rol bij het vaststellen van de eisen aan verpakkingen. 

Verpakking moet een functie hebben

Allereerst wil je voorkomen dat er nutteloze verpakkingen worden toegepast. De verpakking zou bij moeten dragen aan de duurzaamheid van het product, door een functie te hebben. Functies zijn conserveren, informeren, distribueren, doseren en portioneren [zie kader voor verdere uitleg]. Bij On the way to PlanetProof moet de verpakking tenminste één van deze functionaliteiten hebben. 

Recycle

Als het duidelijk is welke functie de verpakking heeft, kan worden gekeken wat de meest duurzame verpakking is. De voedselproducenten maken daar zelf een keuze in. Vervolgens stelt On the way to Planetproof eisen aan de recyclebaarheid van verpakking. Hiervoor wordt een speciale recyclecheck gedaan die is opgesteld door het Kennis Instituut Duurzaam Verpakken. Dit geldt voor plastic verpakkingen, maar ook voor glas, papier en karton. Het doel is dat verpakkingen zo worden ontworpen dat deze geen onderdelen bevatten die de recycling belemmeren. Bepaalde combinaties van materialen, bijvoorbeeld metalen sluitingen op plastic verpakkingen, zijn niet recyclebaar en zijn niet toegestaan.  

Kringloop sluiten

De plastic verpakkingen die worden gebruikt voor producten die zijn gecertificeerd met het keurmerk, moeten minimaal 40% van gerecycled materiaal zijn. Dit geldt voor een soort plastic (PET) waarvan al gerecycled materiaal beschikbaar is. Op deze manier worden gerecyclede plastics opnieuw gebruikt, is er minder ‘nieuw’ plastic nodig en wordt de kringloop meer gesloten.  

Stappen blijven zetten

Naast de verplichte verpakkingseisen worden voedselproducten gestimuleerd om keuzemaatregelen te nemen waarmee de milieu impact van de verpakkingen verder wordt verkleind. Maar we zijn er nog niet. Bij elke herziening van de eisen van On the way to PlanetProof wordt gekeken welke stappen nog meer gezet kunnen worden. 

Bij On the way to PlanetProof wordt gekeken of de verpakking aan minimaal 1 van de 5 functies voldoet: 

 1. Conserveren  

  • De verpakking verlengt de houdbaarheid van het product. Bijvoorbeeld het folie die zorgt dat een komkommer een week langer houdbaar is. 
 2. Informeren

  • Er staat een gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bijvoorbeeld hoe lang het product gebakken moet worden om gaar te zijn. 
 3. Distribueren

  • De verpakking zorgt voor de bescherming van kwetsbare producten en/of maakt transport mogelijk. Bijvoorbeeld zachte ondergrond voor aardbeien of een doosje om eieren te vervoeren. 
 4. Doseren  

  • Er kan een afgemeten hoeveelheid uit de verpakking gehaald kan worden. Bijvoorbeeld een maatstrip bij boter. 
 5. Portioneren

  • De verpakking bevat precies de benodigde hoeveelheid voor één portie per persoon. Bijvoorbeeld 2 keer 2 ons groente in een roerbakmix voor twee personen.