Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

On the way to PlanetProof opnieuw beoordeeld als topkeurmerk

Gepubliceerd op: 24 mei 2022

Van alle duurzame claims op voedselproducten blijven na onderzoek van Milieu Centraal 12 keurmerken als beste over in de Keurmerkenwijzer, waaronder On the way to PlanetProof. De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie heeft deze 12 topkeurmerken bekend gemaakt op basis van transparantie, betrouwbaarheid en ambitie. De kwalificatie ‘topkeurmerken’ moet consumenten helpen om duurzamer boodschappen te doen.

Steeds meer consumenten stellen kritische vragen over keurmerken op voedingsmiddelen. Consumenten weten vaak niet welke claims op de verpakking te vertrouwen zijn. De Keurmerkenwijzer laat zien waar keurmerken voor staan. De meest betrouwbare en ambitieuze keurmerken krijgen het predicaat ’topkeurmerk’. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is opdrachtgever van het onderzoek. 

On the way to PlanetProof is het snelst groeiende keurmerk op het gebied van aardappelen, groenten, fruit, sierteelt, zuivel en eieren. Het keurmerk wordt beheerd door SMK (Stichting Milieukeur). Een onafhankelijk College van Deskundigen beslist over de vaststelling van de criteria na uitgebreide consultatie van stakeholders. 

Topkeurmerken voor voeding

Proces van beoordeling voedingskeurmerken

Milieu Centraal baseert zich voor de beoordelingen van keurmerken op informatie die publiekelijk online beschikbaar is. Per productgroep worden alle voedingskeurmerken langs dezelfde lat gelegd, ten aanzien van hun betrouwbaarheid, transparantie en ambitie op de duurzaamheidsaspecten milieu, dierenwelzijn en mens & werk. Inspanningen voor het klimaat vallen in de Keurmerkenwijzer onder milieu. De scores voor individuele beeldmerken zijn relatief ten opzichte van de scores voor andere beeldmerken binnen één productgroep. Op die manier kunnen beeldmerken binnen een groep gemakkelijk vergeleken worden (benchmark). Beeldmerken worden altijd door twee onderzoekers van Milieu Centraal beoordeeld. Voor voedingsbeeldmerken doet een expertgroep nog een extra toetsing.