Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

Koeien weer in de wei bij On the way to PlanetProof boer Coen

Gepubliceerd op: 18 maart 2022

Vandaag viert On the way to PlanetProof certificaathouder FrieslandCampina volgens traditie de eerste lentedag: een oer-Hollands moment waarop de koeien weer naar buiten kunnen en euforische sprongen in het weiland maken. Dit jaar vond de opening van het boerenseizoen plaats bij On the way to PlanetProof melkveehouder Coen Wantenaar in Soest. Olympisch turnkampioen Epke Zonderland had de eer om de staldeuren te openen en de koeien naar buiten te laten.

Het openen van de staldeuren om de koeien voor de eerste keer na de winter de wei in te laten gaan, is ieder jaar een bijzonder moment. Melkveehouder Coen Wantenaar: “Mijn gezin en ik kijken uit naar de eerste lentedag – voor ons de dag waarop het boerenseizoen weer van start gaat. Het is zowel voor ons als de koeien een mooi moment.” Elke melkveehouder bepaalt zelf op welke dag dit plaatsvindt.

Credits foto: Rodney Kersten.

Samen sterk voor de natuur

Coen is bewust bezig met duurzamere productie en levert met trots melk die het onafhankelijke On the way to PlanetProof-keurmerk draagt. Om dit keurmerk te krijgen, moet een product voldoen aan strikte voorwaarden op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn, natuur en klimaat. Coen: “Het On the way to PlanetProof-keurmerk stimuleert ons op de boerderij om continu bezig te zijn met verbeteringen die nodig zijn om te blijven voldoen aan de voorwaarden die het keurmerk stelt. Zo hebben we vorig jaar alle koebedden ruimer gemaakt en kijken we nu waar en hoeveel kruidenrijk grasland we de komende jaren extra gaan inzaaien.” Daarnaast investeert Coen in biodiversiteit door op een deel van zijn land verschillende bloemen en planten te laten groeien en verbouwt hij 95% van het voer dat zijn koeien krijgen zelf. Dit is minder belastend voor het klimaat dan wanneer hij het voer elders zou moeten kopen.

Groei On the way to PlanetProo 

Coen is één van de bijna 800 melkveehouders die voldoet aan de duurzaamheidseisen. Samen beheren zij 47.907 hectare grasland volgens de ambitieuze criteria van het keurmerk. Afgelopen jaar zijn de eisen met name op het gebied van dierenwelzijn en natuur uitgebreid en aangescherpt.