Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

Boomkwekerij Udenhout: duurzaam van top tot wortel

We stellen je graag voor aan Corné; medewerker bij Boomkwekerij Udenhout.

Corné Leenders, al ruim 25 jaar werkzaam bij Boomkwekerij Udenhout, vertelt vol enthousiasme over de duurzamere teelt van bomen en zijn ervaringen met het keurmerk On the way to PlanetProof. De boomkwekerij heeft ruim 170 hectare aan 600 verschillende bomen en solitaire heesters en verkoopt deze voornamelijk aan overheidsinstanties. Het 130 jaar oude familiebedrijf is sinds 2010 gecertificeerd voor Milieukeur – nu On the way to PlanetProof.

 

Logische gang van zaken

Duurzaam produceren is voor Boomkwekerij Udenhout al lange tijd een logische gang van zaken. Zo vertelt Corné: ‘’Het begint allemaal bij de bodem; die moet optimaal zijn. We keuren deze op mineralen en kijken of alles erin zit wat de boom nodig heeft. Dat wordt vervolgens verrijkt met biologisch materiaal, zoals schimmeldominante humuscompost. Voordat wij gaan planten, hebben er afrikaantjes gestaan. Dit zijn groenbemesters die ervoor zorgen dat de grond gezond en vruchtbaar is. De leemhoudende zandgronden in Brabant, waar wij zitten, brengen een groot voordeel met zich mee: in de zomermaanden hebben we continue afgifte van vocht, waardoor je een heel geleidelijk groeiproces hebt én een fijn wortelgestel. Hierdoor zijn de bomen goed over te planten naar andere gronden.”

Boomkwekerij Udenhout plant dunne bomen (spillen), met een stamomtrek van 8-10 cm. Het duurt vervolgens 3 jaar voordat de bomen verkoopbaar zijn. Om en om gaat er een boom in de verkoop, zodat er het jaar daarna ook grotere bomen verkocht kunnen worden. De bomen blijven maximaal 5 jaar staan. Daarna begint de cyclus opnieuw. “Als het perceel leeg is, worden er groenbemesters gezaaid en dan ligt een perceel 2 jaar braak. Er worden in die periode geen bomen op gekweekt. Dat is nodig om de grond weer gezond te krijgen.’’

Migratie naar groen

De boomkwekerij is niet altijd zo duurzaam geweest als nu. “25 jaar geleden was de kwekerij ‘zwart’; alles was mechanisch. Sinds 2010 zijn we begonnen met de transitie naar een Milieukeur kwekerij. De overheid eiste destijds een keurmerk als bewijs om duurzaam in te kopen. De uitdaging lag toen bij het aantal en de soorten bestrijdingsmiddelen. Dat was in het begin heel lastig, omdat wij een traditioneel bedrijf waren. We hebben dat langzaam moeten doen en onderzoek gedaan naar de balans van het juiste middel op het juiste moment. Er was altijd veel overleg met SMK – de ontwikkelaar en beheerder van het keurmerk – over de praktische uitwerking van criteria voor de boomkwekers. Dit is altijd heel transparant geweest en werkte heel goed. Ruim elf jaar later zijn we een echte groene kwekerij”, aldus Corné.

Biodiversiteit langs de lanen.

Meerwaarde On the way to PlanetProof

De meerwaarde van het keurmerk is volgens Corné dat de boomkwekerij met aanbestedingen van gemeentes mee kan blijven doen. Hierdoor kan het bedrijf zonder problemen de bomen verkopen. Daarnaast ervaart de boomkwekerij voordelen van On the way to PlanetProof om ISO-certificeringen eenvoudiger te laten verlopen én voor haar medewerkers. Door de reductie van chemische middelen is het veiliger en werkt iedereen in een fijne omgeving. Biodiversiteit is een belangrijk thema binnen het schema en dat werpt zijn vruchten af: “In de kwekerij zie je bijtjes, vlinders en bloemenmengels. Het is een genot om in te wandelen. Het is voor iedereen in de omgeving toegankelijk en we krijgen regelmatig complimenten.

Ook aardappelen, groenten, fruit en kruiden kunnen gecertificeerd zijn met On the way to PlanetProof. Lees hier meer over deze productgroep.